Velkommen til kennel Tante Else

Denne bloggen handler om jakt, fiske, friluftsliv, og ikke minst, 4 strihårede dachser ved navn NORD J(D)CH NVCH Benkemyras ZL Dolores (født 2008), NORD J(D)CH NVCH Mirkagårdens Tingeling (født 2009), NJ(D)CH NVCH Tante Elses ED Annemor (født 2013) og Tante Elses SD Sang (født 2016).

onsdag 23. juni 2010

En fiskehistorie fra Hardangervidda

Johannes Dahl skriver om Rud, den gamle fiskeren som lå i steinbu ved Geitsjøen og fisket for Tore Viersjorden. Rud var fra Ringerike, og innleid ekspertise fra fiske i Steinsfjorden.
"Bua var skrøpelig og gisten, men det ble sagt at der aldri manglet sprit, så det hjalp vel på."
Johannes dahl forteller videre at han en dag bestemte seg for å jage i hallet nord for Geitsjøen, og trengte båt for å komme seg over Geitsjøen, og traff Rud hjemme.
"Bua er sjelden i sitt slag. I sydhellingen av en bar haug tett ved sjøen ligger en kjempestor stein. Engang i fordums har en jøtul kløvet ut en bit av den, så den har fått et vinkelrett innsnitt med loddrette sider. De danner de to veggene av bua. De andre to er muret av fin. flat stein. De murete veggene er lavere enn steinen, så der er ingen mønsås, som alminnelig på frittstående buer, men et skråtak.
Det var hyggelig derinne med frisk briskevarme på peisen i det ene hjørnet. Alt derinne var tilsotet av røyken fra varmen gjennom århundrer.
Jeg ble vel mottatt og traktert med 96% sprit, blandet med vann fra Geitsjøen. Det smakte ikke godt.
Jo, jeg skulle gjerne få låne båten, men den måtte først tømmes, jeg fikk bli med ned. Ikke uten stolthet viste så Rud meg morgenens fangst. Prammen var dørg full av fisk. Geitsjøfisken var omtrent 3/4 kilo i gjennomsnitt. Etter antallet av fisk dømte Rud fangsten til å være 300 kilo.
Er det slik ofte, sa jeg, har nok Tore vært heldig med fisker iår. Rud tok smigeren med et lunt grin, og foreslo at vi skulle gå inn og ta oss en kopp kaffe - med litt sprit i, mens guttene tømte båten.
Den siste blandingen smakte bedre enn den første."
Fra Johannes Dahl: "Hardangervidda - Viddas eget liv"




Fjell-landskap på Hardangervidda.

Ingen kommentarer: