Velkommen til kennel Tante Else

Denne bloggen handler om jakt, fiske, friluftsliv, og ikke minst, 4 strihårede dachser ved navn NORD J(D)CH NVCH Benkemyras ZL Dolores (født 2008), NORD J(D)CH NVCH Mirkagårdens Tingeling (født 2009), NJ(D)CH NVCH Tante Elses ED Annemor (født 2013) og Tante Elses SD Sang (født 2016).

søndag 13. mai 2012

Lensmannsmordene på Vågård

Igår gikk vi på tur til åstedet for lensmannsmordene på Vågård. Det er en sann og dramatisk historie fra 1926, og de to lensmennene har fått sitt minnesmerke på stedet der de måtte bøte med livet.


Lensmann Aalde og Solumsmoen var på jakt etter to karer som hadde brutt seg inn i Vegger Strømmens Landhandleri ved Røste, sprengt et pengeskap og stjålet dynamitt, samt Morakniver.
Den ene var svensk og den andre norsk.
Svensson var født 1891 i Västra Götaland og startet tidlig en kriminell løpebane. Han var hissig av gemytt, farlig å komme ut for og forbrytersk av sinnelag. Han var ettersøkt av svensk politi for en lang rekke kriminelle forhold. Svensson var godt kjent over store deler av Østlandet og bodde tidvis på Madsens pensjonat i Hokksund. Det var her den unge Henning Madsen ble kjent med den 35-årige svenske forbryteren.
Lensmennene Aalde og Solumsmoen kom over de to karene mens de tok seg en hvil, og det oppsto et basketak med kniv og revolver, som kostet begge lensmennene livet. De ble funnet etter et døgn, og den ene av dem var fortsatt i live, men døde senere av skadene.
Det ble satt igang en storstilt jakt på de to forbryterne på rømmen, som involverte flere hundre menn. Etter to måneder på rømmen, hvor de hadde kommet seg til Aremark, ble de til slutt omringet. Svensson skjøt seg selv, mens Madsen overga seg uten motstand.
Han fikk livsvarig fengsel, men slapp ut etter å ha sonet 2/3 av dommen.
Jeg har kjent til denne historien i mange år, men har aldri sett stedet hvor det skjedde. Det er en fredelig liten lund, hvor det er vanskelig å forestille seg slike brutale scenarioer.


Tilbake til bilen, var det godt med litt drikke  for både damene og meg, samt en liten kakebit til meg, før jeg skulle legge noen blodspor.

Tingeling og Dolores venter på at det skal ramle ned noen smulerIngen kommentarer: